Antioxidanţii se află în centrul studiilor ştiinţifice ca efect al beneficiilor multiple pentru sănătatea organismului. O mulţime de cercetări au evidenţiat deja eficienţa lor extraordinară în combaterea radicalilor liberi, substanţe toxice care atentează permenent la sănătatea celulelor corpului.

 

            Ce sunt antioxidanţii?

            Antioxidanţii reprezintă substanţele chimice care împiedică oxidarea altor compuşi, iar rolul lor constă în capacitatea de neutralizare a numeroase reacţii chimice produse în lanţ extrem de nocive pentru organism.

            Cei mai populari antioxidanţi naturali sunt: seleniul, beta carotenul, vitaminele C şi E, licopenul, N-aceticisteina, coenzima Q 10, acidul alfa lipoic, superoxidul dismutaza şi extractele de rodie, seminţe de strugure, ceai verde, Gingko biloba, armurariu, schisandră. Băuturile şi alimentele cu compoziţia bogată în antioxidanţi sunt: legumele şi fructele cât mai naturale şi netratate chimic, carnea de peşte, germenii şi seminţele de grâu, ciocolata neagră, vinul roşi şi ceaiurile preparate din plante proaspete.

 

            Este important de reţinut faptul că antioxidanţii deţin un rol vital în prevenţia bolilor, nu atât în combaterea lor, aşadar, consumul acestora se recomandă să fie constant pe parcursul întregii vieţi. Iată care sunt motivele estenţiale pentru a consuma zilnic antioxidanţi:

  1. 1.      Luptă, cu succes, împotriva radicalilor liberi responsabili de degenerarea celulară

Oxidarea este un proces natural şi vital pentru corpul nostru, însă ea trebuie controlată, în caz contrar, excesul provoacă apariţia radicalilor liberi. Pe parcursul procesului de oxigenare, organismul produce radicalii liberi care, deseori, generează reacţii ce conduc la degenerarea celulară şi, în final, la moartea celulelor. Acestea sunt atacate de radicalii liberi care le distrug lipidele, proteinele şi chiar bagajul genetic ce se găseşte în ADN. Antioxidanţii au capacitatea de a neutraliza aceste procese.

 

  1. 2.      Combat afecţiuni grave precum cancerul, bolile de inimă şi cele neurodegenerative

Specialiştii sunt de părere că radicalii liberi cauzează afecţiuni de o severitate foarte mare, acesta reprezentând şi motivul principal pentru care efectele antioxidanţilor sunt studiate constant.

 

  1. 3.      Combat stresul oxidativ

Consumul unei cantităţi insuficiente de antioxidanţi conduce la inhibarea enzimelor antioxidante, fapt care provoacă stresul oxidativ. Acesta presupune lezarea structurii şi a bunei funcţionări a proceselor celulare, fapt care va cauza moartea celulelor. Stresul oxidativ reprezintă atât o cauză, cât şi un efect pentru afecţiuni grave care includ şi cancerul.

 

  1. 4.      Stimulează regenerarea celulară

Procesele degenerative sunt cele vinovate de îmbătrânirea organismului la nivel extern şi la nivelul organelor. Încetinirea acestor procese şi, mai mult, regenerarea celulară, au efecte benefice extrem de importante pentru organism: întârzierea apariţiei ridurilor, stoparea degradării tegumentului, menţinerea sănătăţii pielii.

 

  1. 5.      Optimizează sănătatea ochilor

Conţinutul preţios al antioxidanţilor are şi capacitatea de a menţine şi chiar de a îmbunătăţi sănătatea ochilor, protejându-i de diverse tulburări oftalmologice, conform studiilor de specialitate.

 

  1. 6.      Întărirea sistemului imunitar

Pe lângă lupta cu radicalii liberi şi prevenţia diverselor afecţiuni, antioxidanţii îmbunătăţesc imunitatea organismului, crescând rezistenţa acestuia în lupta cu bacterii, virusuri şi alţi agenţi patogeni. Regenerând celulele corpului, antioxidanţii întăresc sistemul natural de apărare al acestuia, diminuând consecinţele nefaste pe care le provoacă stilul nesănătos de viaţă din prezent.

Datorită multiplelor avantaje pe care antioxidanţii ni le oferă, se recomandă consumul regulat, în fiecare zi, al alimentelor şi al suplimentelor naturale care au în compoziţia lor antioxidanţi, pentru menţinerea sănătăţii, a tinereţii şi a frumuseţii.

Ştiaţi că:

  • Scorţişoara şi menta uscată au cantitatea cea mai mare de antioxidanţi ?
  • Cantitatea de antioxidanţi din morcovi creşte când aceştia sunt preparaţi termic ?

Produse ce contin extrat din antioxidanti naturali :