De ce să preferăm tratamentele naturiste
De ce să preferăm tratamentele naturiste celor medicamentoase ?
În mod paradoxal, revoluţia tehnologică şi dezvoltarea continuă a tehnologiilor de ultimă generaţie au avut drept efect o reapropiere din ce ȋn ce mai puternică a oamenilor de natură, o ȋntoarcere la origini. Acest lucru se oglindeşte şi ȋn utilizarea tot mai frecventă a tratamentelor naturiste, ȋn defavoarea medicamentelor de sinteză.
Ce este medicina naturistă ?
Medicina naturistă se referă la utilizarea, ȋn scopuri terapeutice, a plantelor şi a extractelor din
plante. Sunt utilizate seminţele, mugurii, rădăcinile, tulpinele, fructele, frunzele şi florile acestora, datorită multiplelor proprietăţi benefice pentru sănătatea organismului. Tot mai multe studii şi cercetări ȋn domeniu au evidenţiat faptul că remediile naturiste au o valoare extrem de mare ȋn vederea prevenirii şi a tratării bolilor.
Tratarea dezechilibrelor organismului: remedii naturiste sau medicamente ?
În cazul ȋn care ne ȋmbolnăvim, avem de ales ȋntre tratamentele cu medicamente care conţin diferite substanţe chimice şi deţin mai multe efecte adverse decât benefice pentru organism şi remediile cu produse naturale din plante şi extracte.
De foarte multe ori, deşi consumăm destule alimente, organismul nostru nu asimilează o cantitate suficientă de vitamine, minerale şi nutrienţi, iar acest lucru se datorează conţinutului nutriţional precar al produselor alimentare din prezent şi procesării excesive a acestora. Odată cu avansarea tehnologiei, procentajul substanţelor hrănitoare din alimente a scăzut considerabil.
Produsele naturiste sunt cele care ne pot spijini ȋn prevenirea dezvoltării afecţiunilor, având efecte extrem de puternice chiar şi ȋn cazul existenţei unor afecţiuni incurabile. Totuşi, nu este indicat să apelăm la aceste produse doar ȋn momentul ȋn care apar dezechilibre majore ȋn organism, ci ar trebui să le utilizăm şi pentru păstrarea unei stări optime de sănătate.
Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, mai mult dăunătoare decât adjuvante pentru corp, cele naturale au capacitatea de a ne reechilibra procesele organismului, eliminând, ȋn totalitate, cauzele patogene care au generat o anumită afecţiune şi condiţia precară de sănătate.
Alături de un stil de viaţă sănătos, de o alimentaţie echilibrată asociată cu consumul unor suplimente nutritive naturale, cu un consum suficient de apă şi cure de detoxifiere, tratamentele naturiste pot ajunge să facă minuni pentru organism, spre deosebire de medicamentele de sinteză care „repară” unele probleme, dar cauzează altele.
Tratamentele naturiste văzute ca „medicină alternativă”
În ceea ce priveşte termenii de „medicină alternativă” reprezentată de tratamentele naturiste şi „medicina convenţională” desemnată de tratamentele medicamentoase, avem de-a face cu un real paradox.
De cele mai multe ori, se vorbeşte despre tratamentele naturiste ca făcând parte dintr-o oarecare medicină alternativă. Tratamentele chimice convenţionale produse de corporaţiile farmaceutice sunt văzute ca ȋnsumând medicina tradiţională, iar tot ceea ce depăşeşte sfera acesteia este numit ca fiind alternativ.
Însă, după o analiză mai profundă, realizăm că tratamentele pe bază de plante şi extracte, ceaiurile etc., sunt la ȋndemâna noastră de mii de ani şi, chiar şi ȋn prezent, s-a estimat faptul că, la nivel mondial, două treimi ale populaţiei utilizează astfel de tratamente ca metodă principală de vindecare a bolilor. Majoritatea medicamentelor produce de companiile farmaceutice, ȋn schimb, au aparut pe piată doar de câteva zeci de ani.
Astfel, din punct de vedere istoric, dacă ne referim la medicina alternativă, aceasta nu poate include altceva decât chiar medicamentele farmaceutice ale marilor corporaţii, iar tratamentele şi remediile naturiste ar trebui considerate definitorii pentru medicina convenţională reală.
Motive pentru a apela la tratamentele naturiste
Spre deosebire de medicamentele de sinteză, tratamentele naturiste nu produc efecte adverse considerabile. Medicamentele farmaceutice, pe de altă parte, cauzează pacienţilor, de cele mai multe ori, reacţii adverse negative pentru sănătatea organismului, iar companiile care le produc ignoră, din păcate, acest aspect.
Tratamentele naturiste stimulează procesele proprii ale organismului de autovindecare, ȋn vederea tratării afecţiunilor. Ingredientele utilizate pentru acestea sunt, practic, aceleaşi cu cele produse, ȋn mod normal, ȋn corpul nostru. De pildă, clorofila plantelor are o diferenţă structurală extrem de mică faţă de sângele organismului uman. Deşi sângele are un nucleu central cu o moleculă de fier, iar clorofila, sângele plantei, are un nucleu cu o moleculă de magneziu, dispunerea spaţiala este identică, pentru ambele. Clorofila are puternice efecte detoxifiante, regeneratoare, tonifiante, de creştere şi dezvoltare, sprijinind, de asemenea, lupta ȋmpotriva multiplicării celulelor canceroase.
Costurile implicate de tratamentele naturiste sunt considerabil mai scăzute decât cele implicate de medicina şi tratamentele moderne. Medicamentele farmaceutice, consultul medical, tratamentele pentru o simplă durere de cap sau o răceală au costuri ridicate, spre deosebire de remediile naturiste care sunt mult mai uşor de procurat şi nu necesită asigurări medicale scumpe.
S-a demonstrat faptul că tratamentele naturiste accentuează capacitatea organismului de prevenţie a ȋmbolnăvirii. O imunitate crescută şi o stare optimă de sănătate pot fi menţinute, cu uşurinţă, prin intermediul soluţiilor medicinii naturiste.
Cum funcţionează remediile naturiste şi ce pot trata ?
De multe ori, se ȋntâmplă ca cercetătorii sa nu deţină o certitudine cu privire la un anume ingredient specific al unei plante care este folositor pentru tratamentul unei condiţii sau afecţiuni. Planta conţine numeroase ingrediente care funcţionează ȋmpreună, ca o totalitate, ȋn vederea producerii efectelor benefice pentru sănătate.
Există mai mulţi factori care determină eficacitatea unei plante sau a unei părţi dintr-o anumită plantă, factori care includ tipul de mediu ȋn care s-a dezvoltat planta respectivă, clima, calitatea solului, recoltarea şi modalitatea procesării acesteia.
Remediile naturiste se găsesc sub formă de suplimente, ceaiuri medicinale, extracte, gemoderivate, tincturi, bittere etc.
Medicina naturistă include remedii şi tratamente care pot trata şi preveni afecţiuni şi condiţii medicale la nivelul ȋntregului organism. Printre acestea, amintim alergiile, astmul, afecţiuni la nivelul pielii, migrenele, simptomatologia menopauzei, oboseala cronică, afecţiunile de la nivelul organelor interne, tulburările psiho-emotionale şi chiar boli de o severitate ridicată, precum cancerul.
Viitorul şi perspectivele medicinii naturiste
Deşi nu este, ȋncă, acceptată ȋn ȋntreaga lume, medicina naturistă, cu tratamentele şi remediile sale, a ȋnceput să fie din ce ȋn ce mai promovată şi ȋn instituţiile medicale, şcolile de medicină şi farmacologie.
Se studiază tot mai mult efectele remediilor naturiste asupra bolilor şi a afecţiunilor organismului, existând un număr ȋn continuă creştere de medici şi farmacişti, specializaţi ȋn medicina naturistă. Aceştia sunt de un real ajutor, creând planuri de tratamente care utilizează plantele şi promovând un stil de viaţă cât mai sănătos prin toate elementele care ȋl definesc: combaterea stresului, diete sănătoase, efectuarea exerciţiilor fizice şi odihnă suficientă.
-
Posted In:
- Tratamente Naturiste
- 1 comment
Comentarii
Mara Andreea Zainea