Produse fara gluten
Produse fără gluten
Produsele fără gluten sunt destinate persoanelor cu intoleranţă la această substanţă. Intoleranţa la gluten sau boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia glutenului. Produsele fără gluten sunt recomandate, în mod special, persoanelor predispuse genetic la această afecţiune, dar şi acelora care îşi doresc un trai cât mai sănătos.
Ce este glutenul şi ce efecte negative are asupra organismului ?
Glutenul este proteina care se află în compoziţia grâului, orzului sau a secarei, însă, poate fi prezentă şi în alte produse, în afară de cele de panificaţie.
Efecte negative asupra organismului:
- Împidicarea absorbţiei eficiente a substanţelor nutritive
- Perturbarea funcţionării optime a sistemului digestiv
- Producerea unei inflamaţii la nivelul intestinului subţire, în cazul persoanelor care suferă de boala celiacă
- Senzaţia de balonare
- Disconfort abdominal
- Meteorism
- Dureri de stomac
Atenţie ! Personanele cu intoleranţă la gluten pot dezvolta dureri abdominale şi pot suferi de dereglări ale tranzitului intestinal, în cazul în care consumă neintenţionat un produs care conţine gluten. Chiar şi urmele vagi de gluten din compoziţia unui produs alimentar pot fi dăunătoare organismului, indiferent de transparenţa şi de vizibilitatea simptomatologiei. Persoanele care suferă de boala celiacă şi nu urmeaza o dietă lipsită în totalitate de gluten, pot ajunge să dezvolte complicaţii de o severitate majoră.
Alimente interzise în dieta fără gluten
- Se recomandă evitarea tuturor alimentelor care conţin: orz, secară, triticale, grâu.
- Se recomandă, pentru o siguranţă maximă, evitarea oricărui produs care nu are eticheta Fără gluten.
- Se recomandă o atenţie sporită în cazul produselor care ar putea conţine gluten în mod auxiliar: medicamente, vitamine, aditivi alimentari.
Alimente permise în dieta fără gluten
Următoarele produse sunt permise în dietele fără gluten, în cazul în care nu sunt procesate industrial sau amestecate cu ingrediente care au gluten în compoziţia lor:
- Linte, boabe de fasole, alune şi seminţe
- Ouă proaspete
- Carne proaspătă (pasăre şi peşte)
- Legume şi fructe
- Majoritate lactatelor
- Majoritatea alimentelor sub formă de boabe sau care au în compoziţie amidon: amarant, hrişcă, seminţe de in, porumb, mălai, fainuri fără gluten, mei, orez, quinoa, sorg, tapioca, soia.
Normele legislative privind conţinutul de gluten
Când un produs poartă eticheta Fără gluten înseamnă că acest produs este în totală conformitate cu normativele impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Condiţia impusă de către aceste norme este ca produsul respectiv să conţină mai puţin de a 20-a parte dintr-un milion cantitate de gluten.
O viaţă fără gluten
Regimul fără gluten reprezintă, în primul rând, un tratament pentru boala celiacă, însă simptomatologia negativă aferentă consumului de gluten poate apărea şi în cazul persoanelor care nu suferă de aceasta, condiţie care poartă denumirea de sensibilitate non-celiacă la gluten.
Persoanele cu o astfel de sensibilitate au opţiunea de a adopta un stil de viaţă fără consum de gluten, iar cele afectate de boala celiacă sunt nevoite să adopte o astfel de alimentaţie, pentru prevenirea simptomelor şi complicaţiilor afecţiunii.
Trecerea la dieta fără gluten reprezintă o schimbare majoră a stilului de viaţă, însă restricţiile alimentare vor fi compensate de suficienţi înlocuitori mai sănătoşi pentru alimentele cu gluten, iar beneficiile eliminării glutenului sunt vizibile şi de necontestat.
Farmacie Bio recomandă cu încredere utilizarea produselor de pe site etichetate cu semnul Fără gluten. Acestea sunt produse verificate în totalitate, aflate în conformitate cu legislaţia privind conţinutul de gluten.
Atenţie ! Nu toate alimentele marcate cu eticheta Fără gluten sunt neapărat şi 100% Naturale sau Bio. Urmăriţi şi aceste etichete pentru un plus de beneficii pentru sănătatea Dvs.